П'ять принципів безпечного харчування

 

Проблема небезпечних для здоров’я людини продуктів харчування існувала в давні часи і продовжує лишатись актуальною сьогодні. Більше 200 відомих хвороб передаються через продукти харчування. Щорічно 1,8 млн. людей помирає через гострі кишкові інфекції, які передаються через забруднені продукти харчування чи воду, і попередити їх можливо тільки при дотриманні правил правильного вибору, транспортування, зберігання і приготування їжі.

За шість годин одна бактерія розмножується до 16 млн. М’ясо, морепродукти, варений рис, молоко, яйця та сир є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.

Основні симптоми харчових отруєнь та кишкових інфекцій: біль в животі, нудота, блювання, проноси, збільшення температури тіла. Симптоми виникають через 24-72 години після вживання забруднених продуктів. Не варто забувати і про отруєння хімікатами, якими може бути забруднена їжа: натуральні токсини (наприклад пліснява), метали і екологічні забрудники, хімікати, які використовуються для обробки тварин, чистячі хімічні засоби, пестициди та харчові добавки, які неправильно використовуються.

Щоб запобігти хворобі необхідно дотримуватись основних принципів безпечного харчування.

1. РЕТЕЛЬНО ДОТРИМУЙТЕСЬ ЧИСТОТИ

Мийте руки з милом:

  • перед контактом з продуктами харчування, а також в процесі їх приготування, після роботи з сирим м’ясом або птицею;
  • перед прийомом їжі;
  • після відвідування туалету, контакту з хімікатами;
  • після гри з тваринами, паління.

Мийте і дезінфікуйте поверхні і обладнання, яке задіяне в процесі приготування їжі,просушуйте їх.

Захищайте зону кухні від тварин, комах, паразитів, гризунів: накривайте продукти харчування від паразитів, тримайте їжу в закритих контейнерах, тримайте відра для сміття закритими і вчасно виносьте сміття, не допускайте домашніх тварин до місць приготування їжі.

2. ВІДОКРЕМЛЮЙТИ СИРУ ЇЖУ ВІД ГОТОВОЇ

  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прибори- ножі,обробні дошки;
  • зберігайте продукти в контейнерах з закритими кришками, щоб запобігти контакту сирих продуктів з готовими;
  • в холодильнику сире м’ясо, морепродукти, птицю зберігайте нижче готових страв, для попередження «перехресного» забруднення.

3. ПРОВОДЬТЕ РЕТЕЛЬНУ ТЕПЛОВУ ОБРОБКУ

  • проводьте ретельну теплову обробку, особливо при приготуванні м’яса, птиці, яєць і морепродуктів;
  • доводьте супи і блюда з тушкованих продуктів до кипіння, щоб впевнитись що вони досягли температури 70 градусів ( при такій температурі гине більшість мікроорганізмів). Впевніться, що сік від м’яса чистий, а не рожевий;
  • ретельно розігрівайте їжу.

4.ЗБЕРІГАЙТЕ ПРОДУКТИ ПРИ БЕЗПЕЧНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ

  • не залишайте готові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години (небезпечна температура - від 5 до 60 градусів, коли мікроорганізми розмножуються дуже швидко);
  • зберігайте в холодильнику всі приготовлені продукти і продукти які швидко псуються, бажано при температурі 5 градусів;
  • тримайте приготовлену їжу гарячою (при температурі вище 60 градусів) до подачі на стіл;
  • не зберігайте готові продукти харчування більше 3-х діб, навіть у холодильнику;
  • розігрівайте залишки їжі не більше одного разу;
  • розморожуйте продукти в холодильнику або інших прохолодних місцях.

5. ВИКОРИСТОВУЙТЕ ЧИСТУ ВОДУ, СВІЖІ ТА ЯКІСНІ ПРОДУКТИ

  • використовуйте чисту воду або очищуйте її;
  • вибирайте свіжі, не пошкоджені і безпечні продукти;
  • вибирайте продукти, які пройшли термічну обробку, наприклад пастеризоване молоко;
  • мийте фрукти і овочі чистою водою, особливо якщо вони вживаються сирими;
  • не використовуйте продукти харчування після закінчення терміну придатності;
  • викидайте ушкоджені, здуті або окислені консерви.

ЗНАТИ – ЗНАЧИТЬ ВМІТИ ПОПЕРЕДИТИ!

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з дієтології О.В.Швець

Позаштатний дієтолог УОЗ ЧОДА О.А.Копильчук